• Boekgegevens

  Titel: Astaxanthine
  Auteur: Gert E. Schuitemaker
  Aantal pagina’s: 128
  Prijs: € 17,50
  ISBN: 9789076161280
  Uitgever: Ortho Communications & Science
 • Meer weten?

  Blijf op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws door u aan te melden voor één of meer van onze nieuwsbrieven.

 • Voetballers gebaat met astaxanthine

  Inspanning bij het voetballen stimuleert de productie van vrije radicalen en leidt tot spierschade. Suppletie met astaxanthine kan de antioxidatieve capaciteit verbeteren.

  Er werden 32 mannelijke profspelers willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Na de suppletieperiode van 90 dagen volgden de voetballers een 2 uur durende voetbaltraining. Aan het begin en einde van de suppletieperiode en na de training werden bloedmonsters afgenomen.

  De oxidatie van vetzuren en eiwitten veranderden niet gedurende de studie. Alleen in de placebogroep nam na de training de totale antioxidatieve capaciteit significant af. In de astaxanthinegroep nam de concentratie van SH-groepen – onderdeel van de antioxidant glutathion – significant meer toe dan in de placebogroep. De concentratie van de antioxidant superoxidedismutase (SOD) nam in beide groepen significant af aan het einde van de studie. Na de voetbaltraining nam de activiteit van twee biomarkers voor spierschade (creatinekinase en aspartaat aminotransferase) significant toe, maar deze toename was in de suppletiegroep significant minder dan in de placebogroep.

  De resultaten laten zien dat een voetbaltraining leidt tot een toename van de vrije radicalenproductie en spierschade en een afname van de antioxidatieve capaciteit. Suppletie met astaxanthine kan de antioxidatieve capaciteit van voetballers verbeteren. 

 • Fit met Voeding

  Facebook By Weblizar Powered By Weblizar